Voor Ouders
Ontwikkelingsproblematiek
Kinderen ontwikkelen zich van nature spelend en bewegend
Kinderen ontwikkelen zich door in een veilige relatie met anderen te spelen, bewegen, ontdekken en te ervaren. In eerste instantie is het belangrijk dat deze veiligheid geboden wordt door de verzorgers om daarna het kind in vertrouwen weer los te kunnen laten. Een kind ontdekt al bewegende ‘Wie ben ik?’, ‘ Wat voel ik?’, ‘ Wat kan ik?’, en ‘Wat denk Ik?’. Zo groeien zij uit tot zelfstandige gelukkige mensen.
Als een kind niet lekker in zijn vel zit, traumatische ervaringen heeft opgedaan of als het iets niet kan, dan wordt dat op verschillende manieren zichtbaar. Het kind laat bijvoorbeeld emotionele reacties zien, wordt onrustiger of het trekt zich juist terug van anderen. Andere kinderen ontwikkelen lichamelijke klachten, doordat zij op hun tenen lopen of negatieve ervaringen hebben meegemaakt, die zich vast hebben gezet in het lichaam.
Hoe een kind zich voelt laat het aan de buitenwereld zien in gedrag en in het lichaam’
Negatieve- of traumatische ervaringen, die ontstaan tijdens de ontwikkeling van kinderen, hebben gevolgen voor de ontwikkeling. Deze kan ”ontsporen”, stagneren of vertragen. De mate van negatieve ervaringen en de leeftijd, waarop deze in de ontwikkeling van het kind ontstaan, bepalen de impact op de sensorische-, motorische-, cognitieve-, biologische-, emotionele- en sociale ontwikkeling van het kind. Dit zien we terug in het gedrag en het lichaam van het kind.


Gedragsproblematiek
‘Als ik dit kind alleen heb, is er niets aan de hand. Maar als er andere kinderen zijn is het de hele tijd ruzie. Ik heb al van alles geprobeerd..”
Soms is er iets in de interactie tussen mensen wat maakt dat het samenleven niet vanzelfsprekend gaat. De gedragsdeskundige en de therapeut kijken naar de mogelijkheid van ieder individu en helpen inzicht te geven in elkaars denk- en handelswijze.
Gezinsbegeleiding
Wij bieden intensieve ambulante gezinsondersteuning aan. Dit is een kortdurend traject van een aantal maanden, waarin we 2 of 3 lastige situaties aanpakken. Tijdens dit traject hebben we wekelijks oudercontact en komt de gedragsdeskundige iedere 2 weken een aantal uur thuis. Het gaat hierin om onderwerpen als ‘hoe zorg ik dat mijn kind niet op een negatieve manier aandacht vraagt’ en ‘waarom luistert mijn kind niet naar me?’ Het gaat hier dan zowel om begeleiding op kindniveau: wat heeft mijn kind nodig om zich fijn te voelen? Als op gezinsniveau: hoe ga ik om met het ene kind, zonder dat dit ten koste gaat van mijn andere kinderen?
Ouders krijgen concrete handvatten en ‘huiswerk’ mee, zodat binnen korte tijd een omslag bereikt kan worden en ouders zich krachtig ouders voelen.
Bij dit traject zit altijd een follow up van een paar maanden, waarin ouders nog telefonisch kunnen terugvallen en vragen kunnen stellen.

Vrijblijvend contact opnemen
Vragen over onze therapie? Of wil je graag eens doorpraten?